Pro regeneraci a svalový růst - nízkoprocentní proteiny (I.)

„Nejsou náhodou nízkoprocentní proteiny zbytečné?“ je jistě častá otázka všech, kteří dnes a denně surfují v nabídkách proteinových suplementů. Většina výrobců nekvalitních proteinů se vám snaží vnutit, že čím více bílkovin v produktu, tím lépe. Nicméně v mnohých případech vysoký obsah bílkovin automaticky neznamená kvalitnější produkt. Vezměte si například takové hovězí proteiny. Mnoho výrobců se pyšní tím, že jejich produkt obsahuje pravou hovězí bílkovinu. To mají sice pravdu, ale už vám neřeknou, že se jedná hlavně o kolagen. Kolagen má všeobecně velmi špatnou využitelnost a je v podstatně jedno, jestli je to hovězí kolagen, kuřecí kolagen, vepřový kolagen, ba dokonce lidský kolagen (ten ale v doplňcích určitě nehledejte, jmenuji ho jen kvůli demonstraci špatné využitelnosti kolagenní bílkoviny). A vězte, že o podpoře svalového růstu se v případě kolagenu nemůžeme vůbec bavit. Jeho místo je hlavně v kloubní výživě a produktech zaměřených na zlepšení stavu přídatných kožních orgánů (např. vlasů a nehtů). Nicméně tzv. hovězí proteiny se stále prodávají, protože marketing dokáže být velmi silný, laici se o problematiku do hloubky málokdy zajímají a zatřetí, kdo by odolal proteinu, který má 95 % bílkovin (tj. obsah bílkovin v čistém kolagenu)? To žádná jiná bílkovina „neumí“. Nicméně toto téma si probereme zase jindy, vraťme se k nízkoprocentním proteinům. Ještě než se ale podíváme detailněji na otázku ceny, řekněme si základní teorii o proteinových suplementech s nižším obsahem bílkovin.

Nízkoprocentní proteiny

V odborné literatuře neexistuje žádné oficiální dělení proteinových suplementů, a tak je čistě na každém z nás, jak na jejich dělení budeme pohlížet. Nicméně jedním z možných dělení v zavedené praxi je podle procentuálního obsahu bílkovin. Z logiky věci bychom mohli říct, že proteinový suplement je vždy takový produkt, jehož bílkoviny tvoří majoritní podíl ze všech obsažených makroživin (sacharidů, bílkovin a tuků). V konkrétním rozmezí se můžeme bavit o cca 35–90 % bílkovin v produktu. Když se bavíme o nízkoprocentních proteinech, často se v praxi myslí produkty s obsahem 35–50 % bílkovin. Střední obsah je někde mezi 50–70 %. Vysokoprocentní proteiny pak pochopitelně od 70 % a výše.

„Nejsou náhodou nízkoprocentní proteiny zbytečné?“

Odpovědět na tuto otázku nám pomůže samotné složení. Bystrého čtenáře a pravidelného konzumenta proteinových suplementů jistě napadá, že pokud snížíme obsah bílkovin v produktu oproti standardním 70–85 %, musíme tento prostor vyplnit něčím jiným. To se velmi často řeší sacharidy a dalšími, pro sportovce neméně zajímavými látkami (např. přídavkem MCT tuků, aminokyselin, enzymů, ergogenních látek, vitamínů, minerálů apod.). Z čistě proteinového suplementu se tak může najednou stát proteinový suplement s přidanou hodnotou. Takový produkt může pak sportovci pomoci doplnit po zátěži (případně během dne) nejen potřebné stavební kameny (bílkoviny) pro regeneraci a růst svalové hmoty, ale také energii (sacharidy) pro požadovaný růst či obnovu energetických zásob (glykogenu). Dostatečné nasycení glykogenových rezerv totiž určuje kvalitu a kvantitu výkonu sportovce. Dobrou zprávou pro uživatele nízkoprocentních proteinů je, že směs sacharidů a bílkovin umí podpořit obnovu glykogenových zásob ještě lépe než jen čisté sacharidy v izokalorickém množství(1). Přítomnost sacharidů také ocení tzv. „hardgaineři“, kteří mají při pravidelném sportování problém udržet hmotnost, potažmo ji ještě navýšit (v laické sféře jsou tito sportovci, sice ne úplně přesně, označování jako ektomorfové).

Nízkoprocentní proteiny se také jeví jako optimální volba pro mladé sportovce, dorostence a juniory. V dnešní době mají zmíněné věkové kategorie neméně náročný tréninkový program v porovnání s dospělými. Dospívající organismus si však kvůli probíhajícímu vývoji v kombinaci s fyzickým výdejem žádá pravidelný přísun nejen bílkovin, ale právě také zdrojů energie, aby ji tělo mělo kde na zmíněný vývoj organismu a jeho regeneraci brát. Nicméně se zmínkou o mladých sportovcích jistě nepřímo narážím na ekonomickou stránku celé věci. Jak se na nízkoprocentní proteiny dívá naše peněženka? K této otázce zde odprezentuji jednu zajímavou infografiku.

Nízkoprocentní_proteiny_infografika_1200px

*Dávka doporučená výrobcem.

A víte co? Druhou otázku si zodpovíme až příště. Zatím si infografiku pozorně prohlédněte, v dalším pokračování se s ní ještě setkáme!


Zdroje:
1. Ivy, J. L., Goforth, H. W., Damon, B. M., McCauley, T. R., Parsons, E. C., & Price, T. B. (2002). Early postexercise muscle glycogen recovery is enhanced with a carbohydrate-protein supplement. Journal of Applied Physiology (Bethesda, Md.: 1985), 93(4), 1337–1344.