Pro regeneraci a svalový růst - nízkoprocentní proteiny (II.)

 „Vyplatí se mi pořídit nízkoprocentní protein?“ je druhá otázka, kterou si mnozí při prohlížení nabídky proteinových suplementů jistě kladou. Vůbec není divu, pokud někoho při pohledu na 50% protein taková otázka napadla. Sám jsem si ji kdysi jako laik kladl. V té době jsem bez hlubší analýzy usoudil, že nedává smysl pořizovat něco, čeho pak musím v porovnání s vysokoprocentními proteiny konzumovat víc. Co když ale doopravdy začneme počítat a zaměříme se také na kvalitu bílkovin a celkové složení? Zde si dovolím opět prezentovat grafickou ilustraci, kterou jsme skončili v prvním díle. (Pozn.: Do porovnání jsem v souladu s naší „Hrajeme Fair“ filozofií vybral dva reálné a na trhu oblíbené vysokoprocentní proteiny. Jelikož se dnes proteiny velmi často vyskytují na e-shopech v různých slevových akcích, zvolil jsem pro porovnání raději základní maloobchodní cenu.)

Nízkoprocentní_proteiny_infografika_1200px

*Dávka doporučená výrobcem.

Jak můžete z infografiky vidět, cenové rozdíly oproti vysokoprocentním proteinovým suplementům nejsou nikterak velké. Je ale důležité zmínit, že porovnávat proteinové přípravky pouze na základě ceny je velké zjednodušení a víceméně nepochopení problematiky. Proč? To už jsme si odůvodnili v odpovědi na první hlavní otázku – je totiž důležité řešit kvalitu složení produktu. Jak vidíme, Gourmet Protein 50 Fair Power® obsahuje nejen oblíbené zdroje bílkovin, ale také volné formy aminokyselin (BCAA, L-glutamin) a enzym podporující bezproblémovou stravitelnost. Dále nezapomeňme na obsah sportovci velmi často vyhledávaných sacharidů v podobě palatinózy a maltodextrinu. Když tohle všechno vezmeme v potaz, není divu, že jedna dávka takového produktu nestojí stejně jako u vysokoprocentního proteinu. Nicméně než vůbec sportovec bude hodnotit složení a cenu, je nutné si zodpovědět otázky, co od takového produktu vlastně očekává? Zmiňme si tedy aspoň část velmi důležitých (filtrovacích) parametrů při výběru proteinu pro sportovce. (Pozn.: Filtrovacích parametrů, nebo chcete-li otázek, nutných zodpovědět před koupí proteinu, bychom mohli vymyslet ještě více. Níže uvedený přehled tedy berte jako nástin.)

  • Faktor fyzické zátěže je dle mého názoru určitě mnohým z vás jasný. Například sportovec, který bude mít každodenní náročný fyzický výkon, bude muset klást velký důraz na vyvážení energetického výdeje. To se čistě proteiny dělá špatně a jistě tak sportovec ocení přítomnost sacharidů (energie) v nízkoprocentním produktu.
     
  • Sportovní a nutriční cíl sportovce souvisí s ovlivněním sportovního výkonu, respektive tělesné kompozice (nabírání, redukce, udržování…). Pokud například požadavek na přibírání spojíme s náročným tréninkovým plánem, ale zároveň sportovec nechce přijímat velké množství jednoduchých sacharidů, tak je nízkoprocentní protein opět tou zajímavější variantou než vysokoprocentní proteinový přípravek či gainer. Samozřejmě v případě redukce tuků jsou nízkoprocentní produkty nevhodné.
     
  • Z hlediska věku je dnes zcela běžné, že i sportující mládež se může náročností svých tréninkových plánů srovnávat s dospělými, což opět s sebou nese zátěž na vyšší příjem energie. Není tedy vůbec chybou, když si dospívající „hokejka“ po silovém tréninku ve fitku dá banán a jednu dávku 50% proteinu.
     
  • Pokud zjednodušíme parametr somatotyp na klasické „ektomorf“, „mezomorf“ a „endomorf“, tak poslední jmenovaný by mohl v objemové fázi sportovní přípravy více ocenit proteinový suplement s nižším obsahem bílkovin a malou dávkou sacharidů. Gainer, který by v jedné dávce splnil doporučenou dávku bílkovin pro optimální stimulaci svalové proteosyntézy (cca 20–40 g), by totiž mohl obsahovat až zbytečně velké množství jednoduchých sacharidů. Například 20% gainer by mohl v jedné takové dávce obsahovat od 60 do 120 g jednoduchých sacharidů. Tomu se pochopitelně endomorfové cíleně vyhýbají, protože jsou velmi často náchylní na tvorbu tukových zásob po větším příjmu jednoduchých sacharidů.

Jak vidíte, těch aspektů, které musíme při výběru proteinu zohlednit, je opravdu nemalé množství. Pokud člověk bude k výběru proteinů přistupovat zodpovědně, může mnohdy přijít na to, že ten nízkoprocentní protein je pro něj za jistých podmínek vlastně tou nejlepší volbou. Velkým plusem pro takového sportovce bude, že si na nízkoprocentním proteinu navíc skvěle pochutná, protože přítomnost nezanedbatelného množství sacharidů velmi často pozvedá senzorické vlastnosti produktu o úroveň výše.

Shrnutí

Cílem dvoudílného článku bylo ukázat, jakou optikou je možné se na celou problematiku nízkoprocentních proteinů dívat. Také jsme si naznačili některé příklady filtrovacích parametrů (aspektů), které je potřeba zohlednit při výběru proteinového suplementu. Pokud tyto filtry sportovec zodpovědně vnímá, je dost možné, že ho pomyslné síto dovede právě k produktu s nižším obsahem bílkovin. Nicméně po tom, co si člověk uvědomí, jaký protein vlastně hledá a co od něj očekává, zůstává tím hlavním doporučením číst složení a být si vědom (ne)kvalit produktu. Jako člověk, který se zabývá vývojem doplňků stravy, bych v mnohých případech raději sáhl po kvalitním nízkoprocentním proteinu, když vidím, jak nekvalitní suplementy jsou někteří výrobci schopní svým zákazníkům ze sféry vysokoprocentních proteinů nabídnout. Můj závěrečný osobní názor, podložený pravidelnou spoluprací se sportovci, je, že proteinové suplementy se středním a nižším obsahem bílkovin jsou neprávem často přehlížené a v suplementačním protokolu sportovce mají své právoplatné místo.


Bc. Michal Richter, DiS.